Aula de dansa

  • Taller de L’encís de la llimona, a càrrec de Fotini Trigonaki
    Dissabte 14 d’abril de 10 a 12 h

La música tradicional grega molt sovint es refereix a la dona amb el nom de “llimoner” o “llimona”. La Fotini Trigonaki ens proposa la dansa grega com una eina per explorar les diverses expressions de la feminitat dins aquella societat, observant com s’adapta als canvis de temps i de costums. El taller integra diferents aspectes com la respiració, l’expressió, el cos, el ritme, la música, la dansa, la consciència corporal i la convivència harmònica.

Formadora: Fotini Trigonaki

Fotini Trigonaki és ballarina i professora de danses tradicionals gregues formada també en dansa contemporània. Els primers passos de dansa de Fotini anaren de la mà de la seva família, originària de les muntanyes d’Asterousia, al sud de Creta, i posteriorment es formà amb Giorgos Kougioumtzi, primer ballarí de la companyia de dansa de Dora Stratou.

 

  • Taller Sardenya de Puntetes, a càrrec d’Elisa Marongiu
    Dissabte 14 d’abril de 12 a 14 h

A Sardenya, la dansa es considera un aspecte fonamental de la vida social i és una tradició que s’ha mantingut viva amb el pas del temps. De fet, és ben viva a les celebracions i festes tradicionals.
En aquest taller, els participants podran aprendre els punts de dansa campidanesa, que es ballen al so de les launeddas. Es tracta de danses en què els passos, extremadament precisos, es realitzen amb els peus molt junts i aguantant-se ben bé sobre les puntes dels dits, de tal manera que els talons no toquin mai a terra.
Els participants hauran de dur calçat lleuger amb taló baix, els homes, i sense talons, les dones.

Formadora: Elisa Marongiu (Actores Alidos). Música en directe amb Jonathan della Marianna

Elisa Marongiu manté un fort vincle amb les tradicions de la seva terra des de la infantesa. Com a artista, i més encara com a dona sarda, Elisa Marongiu ha tingut l’oportunitat d’aprofundir en diversos aspectes de la cultura de Sardenya, incloent el cant i la dansa tradicionals. A més de ser cantant del grup sard Actores Alidos, és membre de diverses formacions, una de les quals Ballos, dins la qual treballa el repertori de dansa ètnica sarda.

 

  • Taller La Jota de Mallorca: quatre visions, a càrrec de Raquel Terrazza i Sebastià Bover
    Dissabte 14 d’abril de 16 a 18 h

El ball de pagès compta amb un marcat caràcter matriarcal. Són les dones les que manen en aquests conjunt de balls (jotes i copeos o mateixes en el seu origen i als que en èpoques recents s’hi han incorporat el bolero i el fandango) i qui marquen els punts (passos, sempre improvisats damunt un patró), espais i evolucions. En aquest cas és l’home qui ha de seguir, i es diu que un bon ballador és aquell capaç d’imitar els moviments d’ella i no caure en els paranys que li pugui parar. Avui dia el ball de pagès, conegut també modernament com a “ball de bot”, és ben viu i estès arreu de l’illa, i rep l’impuls de la comunitat mallorquina i menorquina instal·lades a Catalunya que la potencien a través de l’associació Sa Sargantana.
El taller se centrarà en els aspectes d’improvisació de la jota, del control de la seva estructura, passos i moviments i de comandar-la en l’espai tot tenint en compte les seves quatre variants a fi de poder viure-la plenament.

Formadores: Raquel Terraza i Sebastià Bover 

Raquel Terraza és balladora de ball mallorquí des de molt jove i s’ha format amb professors que han ajudat a la recuperació d’aquest conjunt de balls. També ha tingut la sort de rebre de transmissió directa formes genuïnes de la dansa i segueix activa amb tot allò que passa actualment a les places de l’illa. Ha estat formadora de ball mallorquí en cursos a Itàlia, França, Bèlgica i a diferents indrets de la Península. També ha participat com a professora a diferents festivals europeus ensenyant aquestes danses d’una manera regular des del 2007. Des des 2001 porta un grup de ball mallorquí a Granollers i a Sant Esteve de Palautordera des del 2014.

Sebastià Bover està format en piano, música, acompanyament, dansa clàssica i tradicional, dansa antiga i barroca i folclore al Conservatori de Badalona, UAB,  Berlin i Escola Eulàlia Blasi de Barcelona, al Conservatori D’auxerre i amb diversos professors de renom internacional, en Sebastià Bover, nascut a Mallorca, remarca que va rebre les nocions més fonamentals de ball i música tradicional de la seva mare. Actualment treballa a l’ESAD Eòlia i és professor d’anàlisi musical i història de la música i de la dansa i juntament amb Anna Romaní balla en el projecte-concert de recuperació de la música catalana del S.XVIII amb l’Ensemble Hemiòlia. Com a docent, ha impartit tallers i monogràfics de ball mallorquí arreu de Catalunya – entre els que cal destacar el Dansàneu, FestCat de Llívia, Aula de Música Tradicional i Popular de Tortosa, Centre Artesà Tradicionàrius, Festival de Cartellà- així com també a l’extranger: English Folk Dance and Song Society de Londres, a Friburg, Tolosa, Valladolid, Gran Bal Tradi de Vialfrè, Stage di Danze a Torí, Pisa i Reggio Emilia.

 

PREUS DE LA FORMACIÓ

INSCRIPCIONS