PERCUSSIÓ + DANSA – L’espiral sonor de l’Univers

Taller de percussió i gir dervix a càrrec d’Aniol López i Virgínia Joëlle López

Horari: Dissabte 13 d’abril de 11.30 a 13.00 h
Lloc: Museu de la Mediterrània
Preu: 12 €

Descripció
El gir és un moviment concèntric i extàsic, una petita porta cap a l’infinita llibertat del cos, de la ment i de l’ànima. Pot arribar a ser una experiència de connexió amb un mateix i l’univers. És una expressió lliure i contemporània inspirada en la tradició sufí del dervixos giròvags, una experiència corporal, no intel·lectual.

A la primera part del taller, farem coneixement del daff, un instrument circular, poc habitual, que se sol trobar als khanegah (llocs de culte de caràcter sufí), la funció dels quals és la d’ajudar a canalitzar els estats alterats de consciència a través d’extensos repertoris devocionals, sovint acompanyats de cants o dikrs. Treballarem alguns patrons bàsics de ritmes populars, tradicionals i sufís. La intenció serà la de poder acompanyar musicalment la part del taller dedicada al gir.

Per a la dansa, anirem preparant el cos i l’espai que hauran d’acollir aquest vol o viatge. A través de moviments circulars, seqüències curtes i repetitives en cercle, seguirem els ritmes vibrants que ens marcarà la percussió. S’aniran alternant els grups que fan percussió i els que estan en la dansa, de tal manera que tothom podrà viure ambdues experiències.

Formadors

Aniol López és percussionista autodidacta i un dels músics que integren la formació que oferirà el concert Hu! dins el marc de les Trobades. Va començar estudiant repertori persa amb daf i tombak, més endavant daf kurd i darbuka. Ha col·laborat amb artistes importants dins el gèneres de música mediterrània i oriental, com Yannis Papaioannou (Grecia), Samira Kadiri (Marroc) i molts d’altres. Ha format part de gups com Yacine & Oriental Groove, La Banda del Surdo, Cordes del Món, Rumbamazigha. Té experiència de més de 10 anys com a formador en tallers, masterclass i tot tipus de cursos, especialment sobre percussió turca.

Virgínia Joëlle López Claessens és ballarina professional, fundadora de la Companyia de Dansa “Un Sol Traç” i professora de dansa a l’Escola MOW, de Torroella de Montgrí. Compta amb formació en dansa oriental, sufí, balcànica i d’altres danses d’arrel ètnica, així com contemporània i clàssica. El seu vincle amb el gir dervix és especialment destacable i té un recorregut de molts anys. Participarà en el concert Hu! com a ballarina.

FER INSCRIPCIÓ PREUS DE LA FORMACIÓ