Aula de cançó

  • Taller Veus de dones a Sardenya a càrrec de Valeria Pilia
    Dissabte 14 d’abril de 10 a 12 h

A Sardenya, el cant femení és de tradició monòdica i acompanya, com en totes les cultures populars, les fases de la vida de la persona, des del naixement fins la mort. En la seva recerca sobre el cant sard, Valeria Pilia, amb el grup Actores Alidos, ha revisat i desenvolupat de manera polifònica el repertori femení. Ens proposen fer una mirada als sons de Sardenya i les característiques de la cançó femenina, per treballar a continuació un repertori variat sota una mirada contemporània: cançons de dansa, de treball, cançons sagrades, infantils, d’amor o de festa. També s’abordarà un treball tècnic de la veu: escalfament, emissió i exploració vocals, cerca de sons inspirats en la natura, tècnica de vibrato i de cambra, monòdia i polifonia.

Formador: Valeria Pilia (Actores Alidos), amb el suport d’Elisa Marongiu, Roberta Locci i Valeria Parisi

Valeria Pilia és una actriu i cantant de nivell internacional que des del 2001 porta impulsant un quintet femení amb un repertori de cançons tradicionals de Sardenya, treballades amb un estil polifònic (Actores Alidos). Amb aquesta proposta ha participat a festivals com el WOMEX, el prestigiós World Music Showcase i ha rebut els premis Bravo a Trade-Magazine, 4 estrelles a SONGLines, 5 estrelles a la revista Focus, Fbis! al Folk Bulletin. Algunes de les seves cançons han entrat a la Playlist de la BBC i al Top 10 de FRoots i també ha rebut guardons pel seu treball al Festival “Malzhaus Folkherbst” de Plauen (Alemanya) i el premi “Maria Carta” de la Fundació Maria Carta “.

 

  • Taller Les belles dones de la cançó, a càrrec de Marta Rius
    Dissabte 14 d’abril de 12 a 14 h

Quan pensem en les dones de la Nova Cançó, a la majoria ens venen tres o quatre noms al cap. Però, si us diem que eren una vintena, us ho creuríeu?
La Marta Rius us les presentarà, us explicarà les seves històries i us ensenyarà algunes de les cançons d’aquestes dones injustament oblidades que li han robat el cor.

Formador: Marta Rius

La Marta Rius ha estat lligada al món musical i teatral des de petita. Va començar a buscar el seu so l’any 2000, amb Sol i serena. L’any 2003, amb l’edició de la maqueta d’aquest grup, va deixar la seva feina d’operadora de càmera per dedicar-se íntegrament a la música. Des de llavors, no ha parat d’investigar. Apassionada per la música tradicional, ha buscat les seves diferents possibilitats amb Sol i serena , De Calaix, el Somni del drac, o investigant un nou format de l’havanera amb l’acordió d’en duet Perepau Jiménez i la tenora d’en Jordi Molina. Actualment complementa la seva carrera musical amb la feina de professora i cofundadora de l’Aula de Teatre Groc Llimona, d’Olot.

 

  • Taller Cançons de sal i vida, a càrrec de Mª Teresa Pellicer
    Dissabte 14 d’abril de 16 a 18 h

MªTeresa Pellicer i Llaonart va néixer l’any 1928 a l’Escala, i coneix un munt de cançons que li va ensenyar la seva àvia, Maria Artigas Flaqué “La Gallinaire”, una de les persones que Palmira Jaquetti entrevistà l’any 1928, quan visità l’Escala per recollir cançons per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. La Mª Teresa recorda aquelles cançons i moltes més, algunes de les quals va aprendre tot cantant amb altres dones quan treballava a les fàbriques d’anxova, en la seva joventut. En aquest taller amable i proper, podreu conèixer-la, conversar-hi i aprendre’n, directament i sense més intermediaris, algunes de les cançons que conserva a la seva memòria. L’acompanyarà la Lurdes Boix, directora del Museu de l’Anxova i la Sal, de l’Escala.

Formador: Mª Teresa Pellicer

La cantadora MªTeresa Pellicer i Llaonart va néixer l’any 1928 a L’Escala i és néta de Maria Artigas Flaqué “La Gallinaire”, una de les persones que Palmira Jaquetti entrevistà l’any 1928, quan visità la població empordanesa per recollir cançons per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Des del Museu de l’Anxova i la Sal se l’ha entrevistada i enregistrada per tal de recollir la seva memòria musical.

 

 

 

 

PREUS DE LA FORMACIÓ

INSCRIPCIONS