Assaig obert de pandero quadrat “Majorales del Montgrí”

Divendres 13 d’abril, de les 17.30 a les 19.00 h, al Museu de la Mediterrània

Assaig obert de pandero quadrat de “Majorales del Montgrí” dirigit per Marta Rius.

Les Majorales del Montgrí serà una formació musical popular i espontània que es crearà expressament per a fer una intervenció en l’acte d’obertura formal de les Trobades de Música Mediterrània.

Qui hi vulgui participar ha d’assistir el mateix dia a l’assaig programat per tal d’aprendre a tocar amb pandero quadrat el patró rítmic sobre el qual es cantaran unes cobles de benvinguda.

 

Per què unes Majorales amb pandero quadrat?
Les cançons de pandero que cantaven les Majorales, grups de dones que formaven part d’alguna confraria religiosa, és una de les poques expressions tradicionals protagonitzades per dones que tenien lloc en l’àmbit públic. Es tractava de grups de noies, algunes de les quals portaven uns grans panderos de forma quadrada, que anaven de casa en casa en motiu d’algun esdeveniment important (un bateig, unes noces, l’arribada d’alguna persona al poble…) i en el llevant de taula cantaven cançons de lloança als assistents en general o bé a algú en particular. Mireu quines cobles més maques i plenes d’energia cantaven aquestes “mosses”:

«Lo pandero de les mosses

hauria de rebentar.

Ja en compraríem un altre

dels quartos d’anar a segar»

Les cançons, molt variades, feien referència a l’esdeveniment en concret i podien arribar a ser improvisades o adaptades per a l’ocasió. Era, per tant, un petit espai d’expressió personal femení que només es tolerava per la finalitat benèfico-religiosa de l’acte.

La major part de referències antigues de les cançons de pandero les trobem entre les comarques que van del Priorat a la Noguera, a la franja més occidental de Catalunya, tot i que aquesta activitat ve de molt antic i podria haver estat molt més general. Ves si fins i tot no podria haver-hi hagut Majorales amb pandero cantant pels carrers de Torroella.

Tot i que a mitjans del segle XX pràcticament havien desaparegut, una nova fornada de persones interessades per la cultura popular n’està revitalitzant i actualitzant els repertoris i les formes d’ús.
En aquestes Trobades, us convidem a convertir-vos en Majorales per un dia, Majorales del Montgrí, i gaudir de la nostra cultura popular, viva i sorprenent.

 

Continguts de l’assaig
Parcipants amb pandero: Treball de ritme
Participants sense pandero: Aprenentatge de la melodia i preparació de les cobles de presentació.

 

Organització assaig
17.30 – 18 Treball de percussió
18- 18.30 Presentació de melodies
18.30 Treball conjunt percussió i melodia amb les cobles preparades

Es tracta d’una activitat gratuïta, però hi ha places limitades.

INSCRIPCIÓ: 

Per inscriure-us, heu d’omplir el formulari del següent enllaç, on heu de seleccionar que voleu participar en aquesta activitat:
INSCRIPCIONS