Mediterrània amb veu de dona – Trobades de Música 2018

La Mediterrània compta amb mil i una veus amb molts colors i matisos, una riquesa que des de les Trobades frisem per mostrar a cada edició, a partir de l’exploració d’un territori o una temàtica. Enguany posarem en valor el paper, importantíssim, de la dona com a transmissora de la cultura en les societats antigues i donar visibilitat a propostes actuals o recents protagonitzades per dones, tot reflexionant sobre la seva la situació en l’escena cultural.

A través dels tallers i els concerts podrem acostar-nos, per exemple, als cants i ritmes amb què les dones acompanyaven les seves rutines diàries, arreu de la Mediterrània: panaderas castellanes, cançons de les saladores de peix de l’Escala, cançons de treball de Sardenya, músiques de maternitat i criança. En l’àmbit de la dansa, a més dels balls de les dones sardes i gregues, podrem aprendre les bases de la jota mallorquina, un ball de parella en què punts i evolucions van a càrrec de la balladora, en un reflex cultural de la societat matriarcal illenca.

Però no només volem destacar el paper de les dones com a servadores d’aquests espais musicals tan concrets i, en alguns casos, gairebé privats, de la cultura popular. Els temps han anat canviant, -a empentes i rodolons, i massa poc a poc, deixeu-m’ho dir-, i els rols de gènere han hagut d’adaptar-se a les noves realitats, com s’evidencia, per exemple, en moltes danses populars gregues, que en ser tradicionals però alhora contemporànies atorguen a la dona funcions que antigament no tenien. Així mateix, volem oferir-vos el mestratge de fèmines instrumentistes que s’introdueixen en territoris musicals on fins fa molt poc el domini era absolutament masculí. I també volem donar rellevància a alguns dels molts projectes actuals o recents amb protagonisme femení, en un procés d’eclosió lenta però sostinguda de la presència de la dona creadora en l’escena del país. Només cal fer una passejada per l’exposició D’ONES, actualment ubicada al Palau Robert de Barcelona, per fer-se una idea de la dimensió del fenomen.

Fa temps que des del nostre espai de programació vetllem per acostar-vos totes les veus possibles, i parem especial atenció a no discriminar les de la meitat de la població que ha estat històricament silenciada. Aquesta vegada, en són les protagonistes. I, tot i que encara queda molt de camí per recórrer, esperem seguir aportant el nostre petit gra de sorra en la normalització de la presència femenina en les cartelleres musicals del nostre país.