Aula de cançó

 

  • Taller Palestina melismàtica, a càrrec de NaVil
    Dissabte 1 d’abril de 12 a 13.45 h

A diferència d’altres cultures, el corpus de cançons tradicionals palestines no es basa tant en textos o arguments, sinó més aviat una combinació de ritmes, sobre la que cada col·lectiu crea les seves lletres. Existeixen molts tipus de cançó palestina (ataaba, dal’ona, …), però en NaVil ens acostarà sobretot a la seva característica tonalitat i ornamentació vocal. Amb el seu guiatge ens endinsarem en l’enigmàtic món dels quarts de to i els melismes de la Mediterrània oriental.

Formador: NaVil

Nom artístic de Nabil Mansour, cantautor nascut i criat a Barcelona, fill de refugiats palestins procedents de les ciutats de Haifa i Akka, actualment dins d’Israel. NaVil manté un contacte permanent amb Palestina, i utilitza la seva veu per denunciar la situació del seu poble, fent un cant a la pau, la justícia i els drets humans. Ha publicat recentment el CD “Del riu al mar, de nord a sud”, amb temes que ell mateix ha compost i arranjat.

 

  • Taller Cançons de l’exili català, a càrrec de Ramon Manent
    Dissabte 1 d’abril de 16 a 17.45 h

L’exili català al final de la guerra civil espanyola va significar una llarga corrua de milers de persones fugint del feixisme cap a la frontera francesa. En aquest taller, en Ramon Manent ens ensenyarà algunes cançons de pèrdua i d’enyorança que ha recollit per al seu espectacle “Exili”, que poden anar des de les Corrandes d’Exili de Joan Oliver, al so genuí de les sardanes que carregaven a la motxil·la els empordanesos quan travessaven la frontera.

Formador: Ramon Manent

Músic i cantador especialitzat en cançó i música tradicionals, compta amb una llarga trajectòria musical i una vintena de treballs discogràfics relacionats amb la recuperació i divulgació del patrimoni musical de tradició oral. Creador i director de diverses formacions vocals i instrumentals (Bitayna, Els Tranquils, Tres de Ronda, Cor País Meu, Cor Indika, La Mata de Jonc…) ha estat també impulsor i col·laborador en l’organització de nombrosos cicles i festivals, tallers i trobades de cantadors arreu del país. En el camp de la docència va ser professor de Cant i Cançó i Polifonia a l’extingida Aula de Música Tradicional i encara ho és ara en actiu a l’AulaTradi de Salt.

 

  • Taller Canta, Kurdistan!, a càrrec de Gani Mirzo
    Dissabte 1 d’abril de 18 a 19.45 h

En Gani començarà el taller fent una pinzellada sobre la diversitat de la cançó kurda, que conté joies com les llarguíssimes cançons narratives que es cantaven els vespres a la vora del foc, cançons de dansa, molt vives i enèrgiques, pròpies de tot tipus de festa, o cançons de treball, amb un caire més reposat. Per a l’aprenentatge de les cançons que ens proposarà caldrà, en primer lloc, que els participants se situïn dins la seva escala musical, i anar entrant en la fonètica kurda i fins llançar-se al joc melismàtic característic de la música oriental.

Formador: Gani Mirzo

L’any 1994, en Gani Mirzo va marxar del Kurdistan de Síria cansat de la repressió que vivien els kurds i buscant nous sons musicals. El seu interès pel flamenc el va portar a Barcelona, on va començar fusionar els sons d’orient i occident. Des d’aleshores, ha tocat per tot Catalunya i a nombroses capitals europees, i ha publicat 4 discos. També té recorregut com autor de música de bandes sonores per a films documentals. Actualment és cap del Departament de Música Oriental (Ziryab) a l’Escola de Música de Barcelona i professor de guitarra flamenca al Conservatori del Liceu.

PREUS DE LA FORMACIÓ

INSCRIPCIONS